naučíme vás, co jiní neumí

Spánková obrna

18.02.2012 17:38

Spánková obrna je stav zvláštní paralýzy mezi spánkem a bděním, doprovázený obvykle panickou hrůzou a vizuálními a hmatovými halucinacemi. Nastává buď krátce před usnutím a nebo při probuzení v průběhu spánku. Se spánkovou paralýzou má zkušenost cca 40% lidí a jejich zážitky jsou si jako přes kopírák navlas podobné. Tento děsivý zážitek trvá cca 5 minut a odehrává se zhruba takto:

 

  • Spícího člověka probouzí zvuk, obvykle hukot jaký vydává zapnutý fén na vlasy.
  • Zároveň začíná pociťovat zvláštní mravenčení, jakoby mu tělem procházel elektrický proud.
  • Záhy člověk zjistí, že se nemůže pohnout a zároveň ho zachvacuje pocit panické nepopsatelné hrůzy.
  • Vidí, vnímá místnost kde leží, nábytek, psací stůl, skříň. Neví co se s ním děje a přemýšlí, jestli je to co prožívá sen nebo skutečnost.
  • Často cítí, že není sám ve svém pokoji, že je s ním tam ,,cosi“, nějaká zlověstná bytost. Někdy tu bytost vidí, často jako osobu s kápí na hlavě.
  • A pak, ta bytost, nebo to neviditelné cosi se přiblíží k němu a usedá mu na hruď. Rdousí ho a tlačí. Je to nepříjemné. Tlačí mu do žeber, kroutí mu ruce a hrůza celého zážitku se umocňuje.
  • Někdy je tento děsivý zážitek spojen se zvláštní sexuální zkušenosti, u mužů často vedoucí až k ejakulaci. Je nepředstavitelné pro toho, kdo to nezažil, že uprostřed této děsivé noční můry může dojít k vyvrcholení, ale prostě lze to.
  • Poté příznaky odezní a zmatený člověk přemýšlí, jestli to, co právě prožil byl sen a nebo skutečnost.

 

Medicína tento jev vysvětluje jako stav, kdy se člověk částečně probudí, ale tělo ještě ne. Je to fáze, kdy mozek ještě nemůže komunikovat s tělem a je z toho zmatený. Probouzející člověk tento stav vnímá jako paralýzu a zachvacuje ho pocit strachu. Jelikož ještě není plně v bdělém stavu, dostavují se halucinace, člověk vidí stát u postele děsivé bytosti, cítí, jak ho rdousí neviditelné paže a podobně. Často prý ke spánkové obrně dochází u lidí s nedostatkem hořčíku v těle a fyzicky či psychicky vyčerpaných. Není to však podmínkou.

 

Spánková obrna provází lidi od samého počátku. Dříve se věřilo, že tyto stavy způsobují zvláštní bytosti, tzv. noční můry, morousové, či upíři. Byl to údajně upír, kdo sedl v noci spícímu člověku na hruď, tlačil ho a rdousil. Známé pití krve se až později stalo folklorem, pravá podstata upírů spočívala v tom, že v rdoušením a zužování spícího člověka mu odnímali životní sílu. Stačí se podívat do starých kronik, psaných okolo roku 1000 až 1300, kde jsou tahle svědectví zdokumentována.

 

Údajně, takhle spícímu člověku mohl škodit ale i jiný živý člověk. Tvrdilo se, že někteří lidé, ač už vědomě či nevědomě oddělovali ve spánku svá astrální těla proto, aby posléze napadli, jiného spícího člověka, který přitom zažíval výše popsané symptomy spánkové obrny. Těmto lidem se říkalo mory či morousové. Tvrdilo se, že mora je slabá a že ji lze i zabít, ale pak zemře i její fyzické tělo.

 

Toliko ke spánkové obrně. Ten zážitek je hnus, což potvrdí každý, kdo ji zažil. Jsou ale lidé, u kterých je zvědavost silnější a v okamžiku, kdy se u nich spánková obrna dostavila, ji zkoumají. Pochopili, že nepříjemné pocity a paralýza jim neublíží. Po několika příhodách se naučili to ,,cosi“ toho démona, návštěvníka ložnic ovládat. Prostě tu bytost poslali pryč a nebo si s ní dopřáli zvláštní sexuální zážitek, přirovnatelný snad k jakémusi astrálnímu S/m.

Ale zašli ještě dále. Když zjistili, že mají kontrolu nad situací, napadlo je zkusit opustit tělo. A ejhle, ono to šlo. Najednou zjistili, že plují po místnosti a pocit paralýzy zmizel. Zkusili projít stěnou a rázem se ocitli ve vedlejší místnosti. Často však při analýze tohoto stavu si řekli, že to přece není možné a v ten moment je to strhlo zpět do těla.

 

Pak jsou zde ale někteří, kteří zašli ještě dále. Naučili se astrálně cestovat, ale co dál? Kdo, nebo co byla ta bytost, která je ještě před nedávnem zužovala? ,,Dokážu být také nočním návštěvníkem cizích ložnic?“ pokládali si otázku.

 

A tak zašli ve svých nočních experimentech ještě dále. Stali se tím, co staří Slované nazývali morou nebo morousem, noční můrou, která sedne spícímu člověku na hruď. Svědectví nejsou tak četná jako u popisů příznaků spánkové obrny. Je to zřejmě způsobeno tím, že málokdo z postižených spánkovou obrnou má chuť to, co se mu právě děje, zkoumat a je rád když nepříjemný zážitek rychle odezní. Jeho opakování se  spíše děsí, než aby jej dobrovolně vyhledával. Takže uspět mohou jen ti odvážní, ti kteří překonají strach. Stanou se silnými a při svých astrálních výpravách se stávají těmi, které kdysi sami nazývali nočními děsy.


 

 

Diskusní téma: Máte zkušenost se spánkovou obrnou? Podělte se.

Datum 21.02.2013
Vložil ondra
Titulek Spánková obrna

Spánkovou obrnu jsem zažil několikrát, mám otevřené oči, ale nemohu se ani pohnout, nevidím žádné bytosti ani neslyším hlasy, prostě se " jen " nemůžu pohnout a někdy ani dýchat. V okamžiku, kdy se zdá, že se musím začít dusit, se tahle paralýza začne vytrácet a do vteřiny je vše v pořádku. Občas se mi to stává při usínání, ale s tím si většinou včas poradím. nicméně je to většinou děsivý zážitek.

Datum 01.09.2013
Vložil Folles
Titulek Re: Spánková obrna

Přesně to samý se mi stálo před týdnem... je to příšerný pocit. Když si už myslíš že se udusíš děs tebou zmítá a tělo furt nedejchá, před obličejem ti proběhne celý tvůj život a pak se konečně nadechneš. Nikdy víc děkuju pěkně. Hučení v hlavě? Okey, když se nehýbu fajn. Ale dýchat bych prosím chtěla :D

Datum 12.11.2012
Vložil Tamarina.N
Titulek zažívám to, ale kde hledat informace?

Díky za tenhle článek! Tohle znám moc dobře a ještě teď se mi to čas od času stane. Když jsem to ale nejvíce zažívala, moc info jsem k tomu nenašla. Pokud by jste věděli kde nějaké další informace hledat, napište prosím na email Tamarina.N@seznam.cz, díky. Po čase jsem se naučila z toho dostávat, přerušit ten stav. Dřív mě to drželo někdy šíleně dlouho, měla jsem pocit že to musí být několik hodin a to dost vysiluje. Ovšem u mě to nebylo jako hukot fénu, ale spíš příliš hlasité vrzání dětské houpačky, el. proud sedí a hlavně fyzická bolest, způsobená tím, že jsem se bránila. Stává se to ale klidně uprostřed noci, ta energie se objeví ve snu v rámci nějakého místa nebo člověka a jakmile se dotknu, dělá si se mnou co chce. Občas taky přijde ta bytost a "vytáhne" mě z fyzického těla, tedy aniž bych sama chtěla. Pak jsem z toho měla příšerné zážitky jak se pohybuju po pokoji, podívám se do zrcadla a jsem celá pokroucená, prostě psycho a děs. Napůl jsem to chtěla zkoumat a napůl mě to děsilo. Po probuzení jsem se z toho vždy tak hodinu vzpamatovávala. Myslím že je to napůl nemoc a na půl nahlédnutí někam jinam.

Datum 04.10.2012
Vložil matty
Titulek nic nadpozemského

trpím bohužel spánkovou obrnou cca od 18ti let (zřejmě způsobená hormonálními změnami); někdy o ní roky nevím, jindy se mi připomíná co týden. Podle mě tahle lahůdka není vůbec ničím nadpřirozeným; pocity strachu, ohrožení, "cítění" nějaké bytosti jsou nejspíš jenom rekcí na to, že nemohu ovládat vlastní tělo (pocit bezmoci). Jde vlastně o to, že z nějakého důvodu souběžně běží REM fáze a bdělé vědomí; takže to, co se vám momentálně děje ve snu prožíváte v tomhle stavu naplno, jako by to byla realita. Všechny ty hrůzy, bytosti, hlasy z vedlejšího pokoje, příšery za oknem, jsou jenom vaším snem : ) Léčí se to někdy lehčími antidepresivy, která se používají při epilepsii; já to nechci, po 20ti letech už je SO moje důvěrná přítelkyně a raději ji zkoumám; chci vědět, proč tělo odmítá reagovat na signál k probuzení. Možná někomu pomůže vědět, že když se v SO zase "necháte uspat", nestane se vám vůbec nic : )

Datum 22.08.2012
Vložil Jano
Titulek je to haluz :D

ja to mavam odmalicka,naposledy vcera,a pre mna je to haluz :D staci si povedat ze je to len sen,a tu vec,osobu alebo co je to za halucinaciu poslat do P-cka :)))

Datum 26.08.2012
Vložil Patrik
Titulek Re: je to haluz :D

Souhlas...ať už je to cokoliv (asi to bude spíš ta haluz), stačí se přestat bát. Pak je to v pohodě :))

Datum 23.07.2012
Vložil nn
Titulek bb

ja mam takisto niekolkorocne skusenosti s tymto fenomenom,ked som sa z literatury dozvedela,ze je to neskodne,tak ma to ukludnilo.Dnes vsak mozem s istotou povedat,ze to,co tvrdi sucasna medicina,az taka pravda nie je.Ja som mala tie obrny velmi casto,niekedy aj kazdy druhy den,a s experimentovanim v tejto oblasti,sa mi tie obrny este viac zhorsili v tom,ze tie postavy pri tych halucinaciach nadobudali coraz hroznejsie obrysy,az sa mi zjavovali postavy v podobe,v akej su zobrazeni v literature diabli.A to uz bolo na moju psychiku privela,zacala som robit vsetko mozne,len aby som sa toho zbavila,navsteva psychiatra(vysledok :som celkom v poriadku),span.labor.(tam som mala zaznamenane udaje,vymykajuce sa z normy,co sa tyka spankovych mechanizmov),neurologia(vsetko ok),magnezium,vitaminy B,ale nic nepomohlo.Nakoniec po dlhom case som skusila knaza,ten mi urobil generalnu spoved(za cely zivot som nemala ziadnu) a pomodlil sa nado mnou modlitbu oslobodenia.A odvtedy,uz su tomu 3 mesiace,nemala som SO ani raz,hoc predtym uz roky,som to mavala takmer kazdy druhy den.Takze nazor lekarov,ze je to neskodne vyvraciam,z mojej skusenosti,tento fenomen povazujem za nieco,ako by som to nazvala,za posadnutost bud cudzim duchom,ak je to mozne,alebo priamo za posadnutost demonom.Tvrdim to preto,lebo po zasahu knaza,to zmizlo.Takze to istotne nebude nic neskodne,ako to tvrdi veda...Skuste to aj vy,a som velmi zvedava,ci vam to pomoze.Knaz mi vsak vravel,ze teraz musim svoje vnutro naplnat niecim pozityvnym,lebo ked to necham len tak,tak sa do mna nastahuje opat nejaky iny demon.Mate niekto podobnu skusenost ako ja?

Datum 05.08.2012
Vložil al
Titulek Re: bb

já mám zkušennost s tím, že se to dá ovládat, je to ale u každého individuální. Píšeš že ti nakonec pomohl kněz, těžko říct, zda za tím stála i nějaká tajemná síla a nebo prostě díky tomu knězi zafungovala tvá psychika a tvůj problém se tím vyřešil.
Možná že i těch příčin může být víc. Někoho možná skutečně navštěvují astrální upíři u jiného to třeba souvisí pouze s nedostatkem toho hořčíku nebo jiným třeba neurologickým problémem.
Každopádně ať tak či onak, je fajn, že ti od spánkové obrny pomohl kněz a už tě netrápí noční můry, ať už jejich příčina byla jakákoliv

Datum 21.12.2012
Vložil evelyn
Titulek Re: bb

Ano já mám. Tiež to pokládám za niečo nadpřirozené lebo ked sa pomodlim a poziadam "dobrých a zlých "duchov aby má nechali v pokoji sa vyspat-pomáhá to. A nech si myslí kto čo chce mám na to svoj názor. Mne sa to začíná hucanim v usiach,no naposledy som pocula hudbu-vtedy som sa fakt dobre zlakla.

Datum 24.12.2012
Vložil aa
Titulek Re: bb

Ja ji mam.

 

Kontakt

Ezo-kurzy

ezo-kurzy@seznam.cz

Rádi zodpovíme veškeré vaše dotazy.

Vyhledávání

Akční nabídka

Nejprodávanější zboží

Nejprodávanější zboží

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode